Vhodné
Vhodné složení těhotenské stravy by mělo obsahovat vyvážený poměr bílkovin. cukru a tuku. Pro správný vývoj dítěte je důležitý i dostatečný příjem vitamínů (např. kyselina listová) a minerálů (např. železa či jódu).
Nevhodné
Zdárný průběh těhotenství mohou ohrozit nejen bakterie obsažené špatně zpracovaném či nedostatečně tepelně upraveném jídle (salmonela, listerie), ale také třeba nadbytečný příjem vitamínu A. který pak muže zapříčinit poruchu vývoje plodu. Proto je doporučeno některé potraviny v době těhotenství omezit nebo se jim zcela vyhnout. Podobně buďte opatrné při výběru vitamínových potravinových doplňku. které by měly být vždy označeny jako vhodné pro těhotné.

Zdroje bílkovin
drůbež a červené maso: mléčné výrobky (zakysané mléčné výrobky, sýry, tvarohy), vejce (vařené, smažené více než 7 minut), luštěniny
Nejezte
sushi, jídlo z konzervy, játra, feta, camembert, hermelín, bryndza, syrové maso


Ryby a těhotenství
losos, treska, kapr, pstruh. Nevhodné ryby: štika, candát, některé druhy tuňáka (mohou obsahovat zvýšené množství rtuti, která muže být pro vývoj plod nebezpečná)
Omezte
geneticky upravené potraviny, čaj, káva, horká čokoláda, cukr, sůl


Kyselina listová
špenát, hlávkový salát, květák, brokolice, červená řepa, ředkvička, chřest, ovoce (např. jahody, datle), ořechy (např. vlašské, lískové, kešu), pivovarské kvasnice
Vhodné
Vhodné složení těhotenské stravy by mělo obsahovat vyvážený poměr bílkovin. cukru a tuku. Pro správný vývoj dítěte je důležitý i dostatečný příjem vitamínů (např. kyselina listová) a minerálů (např. železa či jódu).

Zdroje bílkovin
drůbež a červené maso: mléčné výrobky (zakysané mléčné výrobky, sýry, tvarohy): vejce (vařené, smažené více než 7 minut): luštěniny

Ryby a těhotenství
losos, treska, kapr, pstruh. Nevhodné ryby: štika, candát, některé druhy tuňáka (mohou obsahovat zvýšené množství rtuti, která muže být pro vývoj plod nebezpečná)

Kyselina listová
špenát, hlávkový salát, květák, brokolice, červená řepa, ředkvička, chřest, ovoce (např. jahody. datle). ořechy (např. vlašské, lískové, kešu), pivovarské kvasnice
Nevhodné
Zdárný průběh těhotenství mohou ohrozit nejen bakterie obsažené špatně zpracovaném či nedostatečně tepelně upraveném jídle (salmonela. listerie). ale také třeba nadbytečný příjem vitamínu A. který pak muže zapříčinit poruchu vývoje plodu. Proto je doporučeno některé potraviny v době těhotenství omezit nebo se jim zcela vyhnout. Podobně buďte opatrné při výběru vitamínových potravinových doplňku. které by měly být vždy označeny jako vhodné pro těhotné.

Nejezte
sushi, jídlo z konzervy, játra, feta, camembert, hermelín, bryndza, syrové maso

Omezte
geneticky upravené potraviny, čaj, káva, horká čokoláda, cukr, sůl